
Jag tycker om palt. Det är inte så ofta det lagas, men härom veckan var det dags. Och jag har en bra (stor) paltgryta. Farmor (87) brukar alltid säga "...har du i kornmjöl..." när jag berättar för henne att jag har gjort palt. Jo, nån gång har jag haft i kornmjöl, men jag kan inte säga att det är någon enorm skillnad med vanligt mjöl, eller fullkornsmjöl om man nu har det i stället. Inte för att jag gjort något blindtest men...
1 kg potatis
1.5 tsk salt
4-5 dl mjöl
2 hg tärnat bacon
massor av smör
rårörda lingon (som du plockat själv)
mjölk att dricka
Sätt på vatten i en stor kastrull. Det tar ett tag att koka upp.
Skala och riv den råa potatisen ganska fint i en matberedare. Häll av det mesta av vätskan och blanda med salt och mjöl i en bunke. Ju mindre mjöl desto bättre, men degen ska kunna hanteras. Medan mjölet sväller en del i bunken, stek fläsket. Jag tycker stekt fläsk är godare än rimmat, men det är en smaksak. Låt fettet rinna av på lite hushållspapper.
Krama snöbollar av degen och tryck in fläsk i mitten och stäng till. Lägg ner i kokande vatten och koka i nästan en timme.
Servera med en massa smör och rårörda lingon. Man kan med fördel skära av toppen (som en semla) och lägga på en klick smör som smälter, så har du gjort en smörbrunn...mmm...
Drick mjölk till palten.
Efter två (eller flera) paltar börjar paltkoman att infinna sig.
No comments:
Post a Comment