Sunday, February 13, 2011

Semlor

Det är inte fettisdag förrän den 8:e mars i år. Jag vet - det är hur sent som helst! Men det är gott innan också...
Min fru ville i alla fall baka semlor, men eftersom att hon kvällen innan skar sig i ett finger och därför inte kunde så fick jag ställa upp. Jag hoppas att dom blev lika goda för det!

Vetedeg
1 msk nymalda kardemummakärnor
3 dl standardmjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
1.2 dl vetemjöl

Fyllning
400 g mandelmassa
1 svätt mjölk
8 dl vispgrädde
2 msk florsocker till grädden

Värm mjölken till 37 grader och blanda i kardemumma och jäst i en bunke. Rör ner socker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i tage och arbeta till en smidig deg.
Jäs degen under bakduk i 45 minuter.
Upp med degen på ett mjölat bakbord och dela upp i ca. 18 lika stora delar. Rulla till bollar och lägg på en bakplåt. Slå på ugnen på 200 grader och låt bullarna jäsa för ytterligare en halvtimme. Pensla bullarna med uppvispat ägg innan du kör in dom i ugnen i 6-7 minuter, till de har fått en fin färg. Låt dom svalna på ett galler.
Skär sedan av toppen och gröp ur botten och blanda med mandelmassan och en skvätt mjölk. Klicka i och spritsa på med vispad grädde blandat med florsocker (om man gillar det).
Slutfinishen är viktig! Lägg lite florsocker i en tesil och pudra locken.

Njut!



No comments: