
Bilden är från Italien ifjol, men massor av tryffel! Riktigt så lyxigt blir det inte när jag gör min, men rätt så god blir den i alla fall. Mitt recept är en mix av matTina, Jamie Oliver, risförpackningen och eget tycke och smak.
1 stor finhackad lök
1 dl olivolja
4 dl arboriris
2 dl vitt vin (men gärna mer att dricka)
12 dl kokande buljong (typ kyckling, höns, kantarell)
2 dl riven parmesan
ett par rejäla smörklickar
2 vitlöklsklyftor
200 g ostronskivling (eller massa riven tryffel om man har det)
Stek löken i oljan på låg värme i en kvart. Den ska inte få någon färg, bara bli mjuk och härlig. Höj värmen och häll i riset. Rör om hela tiden så allt blandas och ristet blir riktigt varmt av oljan. Efter ca. 3 minuter slår du på vinet och det börjar koka ordentligt. Koka bort all alkohol, tills det börjar bli torrt igen, under omrörning. Sänk värmen och häll på hälften av den kokande buljongen. Rör om medan vätskan sakta kokar bort. Häll på nån deciliter i taget och låt vätskan koka bort mellan. Det tar nästan 20 minuter innan riset är färdigt från det att den första buljongen hälldes på.
Stäng av värmen och blanda i smör och parmesanost. Rör om ordentligt och låt vila under ett lock medan du fräser svamp och vitlök i smör.
Jag tycker att det är bättre att lägga svampen på risotton (eller tryffeln, eller sparrisen eller vad det nu är) än att blanda i det.
Ät och drick resten av vinet, eftersom du med fördel köpt en god flaska vin till risotton. Inget matlagningsvin här inte. Ju godare vin, desto bättre risotto.
No comments:
Post a Comment